Teksten voor nieuwe Chemport Europe website

De nieuwe website van Chemport Europe

Een van mijn opdrachtgevers is Chemport Europe, een koepelorganisatie van bedrijven in de drie Noordelijke provincies die werken aan een duurzame chemie. Zwaartepunten zijn de chemieparken in Delfzijl en Emmen.

Voor de nieuwe website van Chemport Europe die zondag 16 december is gelanceerd schreef ik een flink aantal bijdragen in de sectie ‘Chain of Products‘, over ‘feedstocks’ en ‘intermediates’. Boeiend om zo te zien wat er allemaal in de noordelijke regio gebeurt.

Aanpassen van genen bij menselijke embryo’s

Het staat nog niet vast dat de Chinese onderzoeker Jiankui He inderdaad een gen heeft uitgeschakeld in het DNA van twee baby’s. In het Nederlands Dagblad van vandaag stond mijn bericht hierover, ‘Chinese onderzoeker claimt eerste ‘designerbaby’s’. Eerder heb ik in het ND, De Nieuwe Koers en voor Groen (publicatie van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie) stukken over gentechnologie via crispr/cas geschreven, met speciale aandacht voor toepassingen bij mensen.

In oktober gaf ik een ‘college’ voor het WI van de ChristenUnie, dat inmiddels op YouTube staat:

Het gebruik van moderne gentechnologie om menselijke embryo’s aan te passen biedt allerlei mogelijkheden, maar roept ook vragen op. En die vragen moeten eerst beantwoord worden. Zowel de betrokken onderzoekers als de Nederlandse overheid hebben opgeroepen tot een maatschappelijk debat over deze materie.

Maar hoe krijg je vat op deze materie? De afgelopen periode heb ik een flink aantal lezingen gehouden, voor onder meer ProLife zorgverzekering, Studiekring Noord-West Veluwe, de VBOK en de ChristenUnie. Insteek van deze lezingen is informeren en het bespreken van zowel de mogelijkheden als de ethische vragen. Naast genetische technieken als crispr/cas kwamen ook nieuwe ontwikkeligen op het gebied van stamcelonderzoek aan bod. Want met behulp van stamcellen is het mogelijk embryo-achtige structuren te maken. Is dat menselijke leven?

Wilt u ook in gesprek over genen en stamcellen, neem dan contact op om te zien of mijn lezingen aansluiten bij uw wensen.

VIDI ronde 2018

      Geen reacties op VIDI ronde 2018

Onderzoekfinancier NWO heeft net 86 wetenschappers heel blij gemaakt met een VIDI subsidie van acht ton. Even terugkijkend heb ik voor deze ronde één persoon geassisteerd met een ‘rebuttal’ (de reactie op het rapport van de reviewers) en bij twee kandidaten, die tot de laatste ronde waren doorgedrongen, het ‘proefpraatje’ voorgezeten. Hier konden ze met collega’s en trainers hun presentatie voor de NWO commissie oefenen. Eén van deze twee kandidaten heeft de subsidie ook gekregen.

Het hele proces van schrijven van de aanvraag, reageren op reviewers en het houden van de presentatie voor de selectiecommissie is lang en intensief. Begeleiding daarbij is onontbeerlijk. De naaste collega’s kunnen het best advies geven over de inhoud, maar voor de optimale presentatie van het verhaal is een externe editor geen overbodige luxe.

Volgens mij hebben alle Nederlandse universiteiten zo langzamerhand wel een team klaar staan, vaak aangevuld met externe specialisten. Zelf doe ik veel van dit soort klussen al dik zes jaar. Dankzij die ervaring en een goed ook voor de structuur van een verhaal kan ik eigenlijk altijd wel verbeterpunten vinden.

Belangstelling? Neem vrijblijvend contact op!

The Art of Scientific Storytelling

      Geen reacties op The Art of Scientific Storytelling

Over een kleine maand mag ik mijn workshop ‘The Art of Scientific Storytelling’ weer geven, tijdens de Grants Week van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze presentatie met kleine opdrachten duurt ongeveer twee uur. Doel is om de deelnemers te laten nadenken over het verhaal dat ze willen vertellen met hun subsidieaanvraag. Want zo’n grant proposal is toch iets anders dan een wetenschappelijk artikel. Het is – plat gezegd – ook een verkooppraatje! Verder lezen

Aardbevingen in Groningen

      Geen reacties op Aardbevingen in Groningen

Vorige week vond in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen een KNAW-symposium plaats over aardbevingsbestendig bouwen. Van de inleiding die prof. Rien Herber (hoogleraar geo-energie aan de RUG) gaf heb ik voor De Ingenieur een kort verslag gemaakt.

Na Herber kwamen architecten en bouwers aan het woord – en iemand van de NAM. Een korte samenvatting van hun presentaties is te vinden op de website van de KNAW.

Inhuren zzp’ers kan weer zonder zorgen

Het lijkt erop dat de wet DBA, die het inhuren van zzp’ers aan strenge en onduidelijke richtlijnen verbond, definitief uit beeld is. Volgens de website ZiPconomy heeft staatssecretaris Wiebes in een brief aan verschillende brancheorganisaties geschreven dat er nieuwe criteria komen voor het toetsen van de arbeidsrelatie. Totdat die criteria er zijn, lijkt de wet DBA buitenspel te staan. En er komt een (tijdelijke) terugkeer van de VAR. Verder lezen

Waarneming

      Geen reacties op Waarneming

Foto Stefan Verkerk

De basis van wetenschap is waarneming, observatie. Maar mensen zijn niet echt heel betrouwbare waarnemers, zo ontdekte ik gisteren maar weer eens. Op weg van mijn woonplaats naar Hilversum was ik op de A28, vlak bij ’t Harde, getuige van een flink ongeluk.

Een auto die een meter of tien voor mij reed op de linker rijbaan (ik reed rechts, met ongeveer 120 km/uur) schoof langzaam verder naar links. Ik zag de auto over de doorgetrokken witte lijn gaan en daarna nog een halve meter verder. Op dat moment kwamen de linkerwielen naast het asfalt. De chauffeur wilde corrigeren, raakte in een slip en de auto begon te rollen. Verder lezen

Ophef over vaccinaties

      Geen reacties op Ophef over vaccinaties

Het RIVM stelt extra geld beschikbaar om artsen meer tijd te geven in gesprek te gaan met ouders die twijfelen aan het vaccineren van hun kinderen. Reden voor Pauw om een consultatiebureau arts uit te nodigen en drie ouders die hun kinderen niet (volledig) hebben laten vaccineren. De discussie was warrige, de feiten kwamen nauwelijks naar boven. Over de uitzending van Pauw is een heleboel geschreven en geblogd en de presentator heeft zich later zelfs verontschuldigd voor het gebrek aan balans.

pauw

Verder lezen