Boeiende klussen

      Geen reacties op Boeiende klussen

De afgelopen periode heb ik weer een aantal heel verschillende boeiende klussen aangepakt. Naast reguliere bijdragen voor het Nederlands Dagblad (wetenschapsnieuws, plus het tijdelijk overnemen van een rubriek) heb ik redactionele ondersteuning gegeven bij een subsidieaanvraag en de rebuttal van een aanvraag die ik eerder had begeleid tegen het licht gehouden. Maar drie klussen springen eruit, samen typeren ze mijn werkzaamheden goed.

Verder lezen

Voorouderlijk eiwit onthult de structuur van belangrijk enzym

Mijn laatste bijdrage voor 2019 aan de RUG website gaat over een interessant onderzoek van enzym-ingenieur Marco Fraaije. RUG-onderzoekers hebben samen met collega’s uit Italië en Argentinië een manier gevonden om de structuur van drie menselijke FMO enzymen op te helderen. Dat deden ze door uit te rekenen hoe de enzymen eruit moeten hebben gezien bij de voorouder van de zoogdieren, waarna ze de gereconstrueerde eiwitten hebben gemaakt. Die bleken stabiel genoeg om hun structuur te kunnen bepalen.

Het volledige artikel ‘Ancestral-sequence reconstruction unveils the structural basis of function in mammalian FMOs’ is te lezen in Nature Structural and Molecular Biology. Zie ook het News & Views commentaar ‘Flavin-containing monooxygenases: new structures from old proteins‘ in datzelfde blad.

#DNAdialoog: vermijd gemakkelijke antwoorden!

Staan we aan de vooravond van een revolutie in de menselijke voortplanting? Het zou zo maar kunnen. De mogelijkheid om embryo’s te selecteren en aan te passen is er. Dat roept vragen op, zonder gemakkelijke antwoorden. De landelijke #DNAdialoog geeft er ruimte aan.

‘Als het maar gezond is’. Dat was jarenlang het antwoord op de vraag of iemand in blijde verwachting het liefst een jongetje of een meisje zou willen krijgen. In sommige landen is er overigens een sterke voorkeur voor (gezonde) jongetjes, die via geslachtsbepaling en abortus werkelijkheid kan worden. Op de gezondheid hebben we betrekkelijk weinig grip, maar dat kan veranderen.

Verder lezen

Embryo’s en evolutie

      Geen reacties op Embryo’s en evolutie

De relatie tussen geloof en wetenschap is een van mijn ‘specialismen’ als wetenschapsjournalist. Ik houd mij ook actief bezig met discussies op dit terrein, met name binnen christelijke kringen. Mijn insteek is om de wetenschap in begrijpelijke termen te presenteren (zoals in mijn boek ‘Gevormd uit Sterrenstof’, over evolutie) en de ethische vragen zo concreet mogelijk te formuleren (zoals in deze lezing voor het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie).

De komende maanden staat er weer het een en ander op het programma. Op 4 oktober wordt het boek ‘En God zag dat het goed was’ gepresenteerd, aan de VU. Meer informatie over de presentatie bij Uitgeverij Brevier. Samen met William de Boer (TU Kampen) en Rik Peels (VU) heb ik de samenstelling en redactie van dit boek gedaan.

In deze bundel geven 25 deskundigen (theologen, filosofen, historici) antwoord op 25 vragen die zijn geformuleerd naar aanleiding van het boek ‘En de aarde bracht voort’ (2017) van Gijsbert van den Brink. Die onderzocht daarin de vraag wat de gevolgen van de evolutietheorie zijn voor fundamentele leerstellingen van het christendom. De 25 vragen in de nieuwe bundel diepen dat onderzoek verder uit.

Verder lezen

Teksten voor nieuwe Chemport Europe website

De nieuwe website van Chemport Europe

Een van mijn opdrachtgevers is Chemport Europe, een koepelorganisatie van bedrijven in de drie Noordelijke provincies die werken aan een duurzame chemie. Zwaartepunten zijn de chemieparken in Delfzijl en Emmen.

Voor de nieuwe website van Chemport Europe die zondag 16 december is gelanceerd schreef ik een flink aantal bijdragen in de sectie ‘Chain of Products‘, over ‘feedstocks’ en ‘intermediates’. Boeiend om zo te zien wat er allemaal in de noordelijke regio gebeurt.

Aanpassen van genen bij menselijke embryo’s

Het staat nog niet vast dat de Chinese onderzoeker Jiankui He inderdaad een gen heeft uitgeschakeld in het DNA van twee baby’s. In het Nederlands Dagblad van vandaag stond mijn bericht hierover, ‘Chinese onderzoeker claimt eerste ‘designerbaby’s’. Eerder heb ik in het ND, De Nieuwe Koers en voor Groen (publicatie van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie) stukken over gentechnologie via crispr/cas geschreven, met speciale aandacht voor toepassingen bij mensen.

In oktober gaf ik een ‘college’ voor het WI van de ChristenUnie, dat inmiddels op YouTube staat:

Het gebruik van moderne gentechnologie om menselijke embryo’s aan te passen biedt allerlei mogelijkheden, maar roept ook vragen op. En die vragen moeten eerst beantwoord worden. Zowel de betrokken onderzoekers als de Nederlandse overheid hebben opgeroepen tot een maatschappelijk debat over deze materie.

Maar hoe krijg je vat op deze materie? De afgelopen periode heb ik een flink aantal lezingen gehouden, voor onder meer ProLife zorgverzekering, Studiekring Noord-West Veluwe, de VBOK en de ChristenUnie. Insteek van deze lezingen is informeren en het bespreken van zowel de mogelijkheden als de ethische vragen. Naast genetische technieken als crispr/cas kwamen ook nieuwe ontwikkeligen op het gebied van stamcelonderzoek aan bod. Want met behulp van stamcellen is het mogelijk embryo-achtige structuren te maken. Is dat menselijke leven?

Wilt u ook in gesprek over genen en stamcellen, neem dan contact op om te zien of mijn lezingen aansluiten bij uw wensen.

VIDI ronde 2018

      Geen reacties op VIDI ronde 2018

Onderzoekfinancier NWO heeft net 86 wetenschappers heel blij gemaakt met een VIDI subsidie van acht ton. Even terugkijkend heb ik voor deze ronde één persoon geassisteerd met een ‘rebuttal’ (de reactie op het rapport van de reviewers) en bij twee kandidaten, die tot de laatste ronde waren doorgedrongen, het ‘proefpraatje’ voorgezeten. Hier konden ze met collega’s en trainers hun presentatie voor de NWO commissie oefenen. Eén van deze twee kandidaten heeft de subsidie ook gekregen.

Het hele proces van schrijven van de aanvraag, reageren op reviewers en het houden van de presentatie voor de selectiecommissie is lang en intensief. Begeleiding daarbij is onontbeerlijk. De naaste collega’s kunnen het best advies geven over de inhoud, maar voor de optimale presentatie van het verhaal is een externe editor geen overbodige luxe.

Volgens mij hebben alle Nederlandse universiteiten zo langzamerhand wel een team klaar staan, vaak aangevuld met externe specialisten. Zelf doe ik veel van dit soort klussen al dik zes jaar. Dankzij die ervaring en een goed ook voor de structuur van een verhaal kan ik eigenlijk altijd wel verbeterpunten vinden.

Belangstelling? Neem vrijblijvend contact op!

The Art of Scientific Storytelling

      Geen reacties op The Art of Scientific Storytelling

Over een kleine maand mag ik mijn workshop ‘The Art of Scientific Storytelling’ weer geven, tijdens de Grants Week van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze presentatie met kleine opdrachten duurt ongeveer twee uur. Doel is om de deelnemers te laten nadenken over het verhaal dat ze willen vertellen met hun subsidieaanvraag. Want zo’n grant proposal is toch iets anders dan een wetenschappelijk artikel. Het is – plat gezegd – ook een verkooppraatje! Verder lezen