Nieuwe berichten

      Geen reacties op Nieuwe berichten

Een kort overzicht van wat recente berichten die ik schreef. Voor Chemport Europe maakte ik een bericht over een composteerbaar kunstgrasveld, dat is ontwikkeld door een consortium onder leiding van Senbis Polymer Innovations in Emmen. GreenMaxx met GreenFill vulkorrels is een biologisch afbreekbaar systeem voor sportvelden (Engels).

Voor het online magazine van de Rijksuniversiteit Groningen maakte ik een portret van ingenieur en zoöloog David Lentink. Hij werkt aan biomimetica-projecten, waarin hij inspiratie vanuit de natuur gebruikt voor het ontwerp van, bijvoorbeeld, stillere rotorbladen van drones en windmolens. Lentink werkt sinds kort in Groningen en kwam over vanuit Stanford, VS, omdat hier veel wetenschappers werken met deze combinatie van biologie en techniek. Een aantal van hen staat in korte portretjes onder het bericht.

Voor het Nederlands Dagblad schrijf ik wekelijks een aantal korte berichten over wetenschapsnieuws. Zo is berekend vanaf welke sterren (nou ja, de eventuele planeten rond die sterren) de aarde te zien kan zijn. Of hoe biologisch afbreekbaar plastic, dat doorgaans niet sterk genoeg is voor hergebruik, toch een tweede leven kan krijgen als plasticschuim. En een analyse van DNA uit sedimenten in de Denisova grot, waar de mysterieuze Denisova-mens is ontdekt. Hieruit is af te leiden welke soorten mensen en dieren wanneer in de groot hebben geleefd.

Een leuke mix van berichten, vind ik zelf!

Opinie: Geef jongvolwassenen voorrang bij corona-vaccinatie

Dit korte opiniestuk schreef ik onlangs voor het Nederlands Dagblad. Het is bedoeld voor een de rubriek ‘Ik ben voor’, waarin drie argumenten worden benoemd.

Ik ben er voor om jongvolwassenen sneller te vaccineren tegen corona

1) De jongste groepen volwassenen zijn nu als laatste aan de beurt in de vaccinatiestrategie, omdat hun kans op ernstige ziekte bij besmetting klein is. Maar deze groep heeft juist ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Twintigers ontdekken wie ze zijn in de wereld door met anderen om te gaan. Die ervaring is kostbaar voor het hele verdere leven. En denk aan relatievorming – hoe kan je daten wanneer je thuis moet blijven? Of een beginnende relatie opbouwen? Al die ontwikkelingen zijn cruciaal. Vaccinatie geeft ze de benodigde ruimte.

Verder lezen

Kun je corona genezen? De zoektocht naar een geneesmiddel is complex

Nu er vaccins zijn die beschermen tegen het coronavirus, zou je bijna vergeten dat er ook wordt gezocht naar geneesmiddelen die het virus of de ziekteverschijnselen stoppen. Hoe zit het nu precies met de covidmedicijnen? Ik schreef erover in het Nederlands Dagblad van 27 februari (€): https://www.nd.nl/cultuur/wetenschap/1022158/kun-je-corona-genezen-de-zoektocht-naar-een-geneesmiddel-is-com

Boekpresentatie ‘Geboren, niet gemaakt’

      Geen reacties op Boekpresentatie ‘Geboren, niet gemaakt’

Hij was al aangekondigd, maar op 9 november verschijnt ‘Geboren, niet gemaakt. Reflecties op het levensbegin‘. Het tweede hoofdstuk is van mijn hand en gaat vooral over onderzoek naar en met embryo’s en stamcellen. Ook gaat het kort in op de verschillende opties die er nu zijn bij ‘reageerbuisbevruchting’ of IVF. De titel is ‘Technische ontwikkelingen rond het menselijke embryo’.

Het hoofdstuk geeft een korte beschrijving van wat er nu allemaal kan, maar de focus ligt vooral op wat er zou kunnen in de nabije toekomst, zoals het ‘drie-ouder embryo’ (om door het mitochondriale DNA veroorzaakte stofwisselingsziekten te voorkomen) of kiembaanmodificatie, het aanpassen van het DNA van een embryo. Beide technieken zijn inmiddels – buiten de reguliere wetenschappelijke orde om – toegepast. De resultaten zijn niet echt gepubliceerd, maar lijken nog niet geweldig te zijn. Over beide technieken loopt ook een brede maatschappelijke discussie (voor zover dat kan in Coronatijd), de #DNAdialoog.

Verder lezen

Meer over embryo’s – in ND en boekhoofdstuk

Het is inmiddels in principe mogelijk om veranderingen aan te brengen in de genen van menselijke embryo’s. Op die manier kunnen mutaties die tot ernstige ziekten leiden kunnen worden verwijderd. Alleen is deze technologie nog lang niet nauwkeurig genoeg, en daarom niet veilig voor toepassing bij mensen.

We denken wetenschappers, ethici en beleidsmakers al een tijdje na over de regels die nodig zijn om gentechnologie bij embryo’s mogelijk te maken. Een nieuw rapport hierover, een soort routekaart voor de invoering van ‘heritable human genome editing’ (HHGE) is begin deze maand verschenen. Naar aanleiding hiervan schreef ik een artikel in het ND van 19 september.

Embryo
In het stuk komen twee leden van de Vereniging voor Klinische Embryologie aan het woord. Klinisch embryologen zijn verantwoordelijk voor de embryo’s bij een IVF-behandeling, van het moment van bevruchting tot de plaatsing in de baarmoeder. Beide stellen dat het nog te vroeg is om gentech in te zetten om schadelijke mutaties weg te werken.

Verder lezen

Wie is Scientific Dutchman – en wat kan ik voor je doen?

Scientific Dutchman is een eenmansbedrijf. Het heeft een naam omdat dit nu eenmaal nodig is voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar het bedrijf, dat ben ik: René Fransen. Ik ben al zo lang ik mij kan herinneren enthousiast over natuurwetenschap. Daarom ging ik biologie studeren aan de Universiteit Utrecht, waar ik ook promoveerde en postdoc was, allebei aan het Universitair Medische Centrum.

In 1995 volgde ik een cursus Wetenschapscommunicatie bij SCW in Amsterdam en begon direct te schrijven. Een jaar later werd ik Wetenschapsredacteur bij de Universiteitskrant van de RUG in Groningen. In 2012 stapte ik over naar de Faculty of Science and Engineering van diezelfde faculteit, als ‘Science Writer’. Tegelijkertijd breidde ik mijn freelance werk uit en werd ‘Scientific Dutchman’.

Dus wat kan ik voor je doen? Wel, als je een verhaal over wetenschap nodig hebt kan ik het voor je schrijven. Ik doe dat voor een krant, voor websites, brochures enzovoorts. Maar ik schrijf ook SEO teksten voor een bedrijf dat onderzoeksapparatuur verkoopt. Als het ingewikkeld is kun je op mij rekenen!

Een tweede activiteit is de redactie van onderzoeksvoorstellen. Of je nu een paar duizend of een paar miljoen euro aanvraagt, je moet een aantal experts ervan overtuigen  dat jou voorstel het beste is. Daarvoor is niet alleen goede wetenschap nodig, maar ook een goed, logisch opgebouwd en overtuigend verhaal. En daar kan ik bij helpen. Ik lees zo’n voorstel door en geef advies om het beter en overtuigender te maken, maar altijd zonder de wetenschap die erin staat geweld aan te doen! Heb je een klus, neem dan contact op.

Over beide activiteiten (wetenschapscommunicatie en subisidie-aanvragen) geef ik ook workshops, voor kleine en middelgrote groepen. Die duren doorgaans 1,5 tot 3 uur. Er is ook een (kortere) corona-proof video variant, al is een workshop in levende lijve interactiever en effectiever. Wanneer je overweegt zo’n workshop wilt organiseren, neem dan vooral contact op om te overleggen over mogelijkheden en kosten.

Boeiende klussen

      Geen reacties op Boeiende klussen

De afgelopen periode heb ik weer een aantal heel verschillende boeiende klussen aangepakt. Naast reguliere bijdragen voor het Nederlands Dagblad (wetenschapsnieuws, plus het tijdelijk overnemen van een rubriek) heb ik redactionele ondersteuning gegeven bij een subsidieaanvraag en de rebuttal van een aanvraag die ik eerder had begeleid tegen het licht gehouden. Maar drie klussen springen eruit, samen typeren ze mijn werkzaamheden goed.

Verder lezen

Voorouderlijk eiwit onthult de structuur van belangrijk enzym

Mijn laatste bijdrage voor 2019 aan de RUG website gaat over een interessant onderzoek van enzym-ingenieur Marco Fraaije. RUG-onderzoekers hebben samen met collega’s uit Italië en Argentinië een manier gevonden om de structuur van drie menselijke FMO enzymen op te helderen. Dat deden ze door uit te rekenen hoe de enzymen eruit moeten hebben gezien bij de voorouder van de zoogdieren, waarna ze de gereconstrueerde eiwitten hebben gemaakt. Die bleken stabiel genoeg om hun structuur te kunnen bepalen.

Het volledige artikel ‘Ancestral-sequence reconstruction unveils the structural basis of function in mammalian FMOs’ is te lezen in Nature Structural and Molecular Biology. Zie ook het News & Views commentaar ‘Flavin-containing monooxygenases: new structures from old proteins‘ in datzelfde blad.

#DNAdialoog: vermijd gemakkelijke antwoorden!

Staan we aan de vooravond van een revolutie in de menselijke voortplanting? Het zou zo maar kunnen. De mogelijkheid om embryo’s te selecteren en aan te passen is er. Dat roept vragen op, zonder gemakkelijke antwoorden. De landelijke #DNAdialoog geeft er ruimte aan.

‘Als het maar gezond is’. Dat was jarenlang het antwoord op de vraag of iemand in blijde verwachting het liefst een jongetje of een meisje zou willen krijgen. In sommige landen is er overigens een sterke voorkeur voor (gezonde) jongetjes, die via geslachtsbepaling en abortus werkelijkheid kan worden. Op de gezondheid hebben we betrekkelijk weinig grip, maar dat kan veranderen.

Verder lezen