Journalistiek

Nieuwsbericht geschreven voor de FSE Science Newsroom (Klik op de afbeelding voor het artikel)

Journalistiek is de basis van Scientific Dutchman. Sinds 1995 schrijf ik over wetenschap, deels in loondienst en deels freelance. Van 1996 tot 2012 werkte ik als wetenschapsredacteur bij de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen (tegenwoordig: Ukrant). In 2012 stapte ik over naar de Faculty of Science and Engineering, waar ik als sciencewriter nieuwsberichten schreef over onderzoeksresultaten. Sinds 2023 ben ik daar coördinator van de FSE Science Newsroom, een klein team voor wetenschapscommunicatie.

ndhiggs
Mijn artikel op de voorpagina van het Nederlands Dagblad, de dag nadat de ontdekking van het Higgs deeltje bekend is gemaakt.

Verder schreef ik voor onder meer het Nederlands Dagblad, opinieblad De Nieuwe Koers, BioNieuws en De Ingenieur. Op de website Geloof en Wetenschap zorg ik nog steeds voor nieuwsberichten.

Hoewel ik ben opgeleid als bioloog schrijf ik over de wetenschap in de breedst mogelijke zin – al ligt het accent op de bètawetenschappen. Doel is altijd het uitleggen van complexe onderwerpen in heldere taal. Ik ben enthousiast over wetenschap, maar weet ook dat er veel kaf tussen het koren zit. Kritische selectie van onderwerpen is dan ook belangrijk!

Op het grensvlak van journalistiek en communicatie schrijf ik incidenteel ook voor brochures van onderzoeksprojecten, of websites van onderzoeksinstellingen zoals dit journalistieke verslag voor de KNAW.

Van snelle acties met korte deadlines schrik ik niet. Oud nieuws is ten slotte geen nieuws! Door een stevige achtergrondkennis over een flink aantal onderzoeksthema’s is een snelle inzet vaak wel mogelijk. Dus zoek je iemand voor een nieuwsbericht of longread over wetenschap? Neem dan snel contact op!