Over René Fransen

p1060415bNa een studie biologie (Universiteit Utrecht) en een promotie (UMCU, 1994) plus drie jaartjes postdoc ben ik in 1996 overgestapt naar de wetenschapsjournalistiek.

In augustus van dat jaar begon ik als wetenschapsredacteur bij de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen. Een geweldige baan bij een geweldig blad – toen nog op papier, sinds enkele jaren alleen nog digitaal.

Naast mijn werk voor de Universiteitskrant ging ik een dag in de week freelancen voor verschillende opdrachtgevers. In 2012 stapte ik over naar de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG, waar ik een (halve) baan kreeg als Science Writer bij Science LinX, het Science Center van de faculteit. Ik verzorg voor deze website vooral de nieuwsberichten, en begeleid de stroom van onderzoeksnieuws vanuit de faculteit. Daarbij fungeer ik ook als doorgeefluik en zeef voor de afdeling Communicatie.

Naast die halve baan begon ik meer freelance te werken, nu als zzp’er. Ik sta bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder de naam Scientific Dutchman – wetenschapscommunicatie en advies. Wat dat inhoudt, staat op de andere pagina’s van deze site.

De combinatie van een halve baan aan een academische instelling met zelfstandig werk geeft een stevige basis, een directe verbinding met het wetenschappelijk onderzoek en de vrijheid en flexibiliteit om daar van alles mee te doen. Van journalistieke artikelen tot redactiewerk voor subsidieaanvragen, van een college moderne gentechnologie voor studenten van de CHE tot lezingen in scholen en kerken.