Eerste geslaagde varkensnier-transplantatie bij patiënt

Een Amerikaanse nierpatiënt, Richard Slayman, heeft op 16 maart een genetisch aangepaste varkensnier gekregen. Hoewel er in de eerste week een acute afstotingsreactie optrad, sloeg een behandeling van de afstoting aan en is hij begin april uit het ziekenhuis ontslagen. Slayman blijft wel onder scherpe controle van de artsen.

De nier is afkomstig van een genetisch aangepast varken. Bij het dier zijn in het DNA aanwezige virussen zoveel mogelijk verwijderd, en er zijn aanpassingen gemaakt die de afstoting moeten verminderen. Dit gebeurde door het Amerikaanse biotech bedrijf eGenesis. De genetische aanpassingen zijn bij één dier gemaakt, dat vervolgens is gekloond om meer ‘kopieën’ te maken.

Ethische vragen

Richard Slayman en partner Faren, samen met een deel van het medisch team. Foto Michelle Rose / Massachusetts General Hospital

In november 2023 schreef ik voor het Nederlands Dagblad een artikel over dit soort xenotransplantaties. Daarin komen ook de ethische vragen die dit soort medische behandelingen oproepen aan bod.

De Amerikaanse patiënt kreeg de nier omdat hij allerlei complicaties ondervond van nierdialyse (het ‘spoelen’ van het bloed). Daardoor liep hij een grote kans te overlijden. Zijn behandeling met een varkensnier maakt dus geen deel uit van een klinisch onderzoek dat kan uitmaken of xenotransplantaties kunnen werken. De artsen van het Massachusetts General Hospital, die de transplantatie uitvoerden, en eGenesis zijn wel in gesprek met de Amerikaanse medicijnregulator FDA over zo’n klinisch onderzoek.

Eerder overleden twee patiënten die een varkenshart hadden gekregen (van een ander bedrijf, Revivicor) binnen enkele weken, net als een andere nierpatiënt.

Bronnen: STAT news en NPR

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.