Klimaatnieuws 19 april: een natuurlijke experiment, koud water en een wildlife corridor

Deze week een korte versie van mijn klimaatnieuws, aangezien ik een paar dagen er tussenuit ben. Volgende week verschijnt er weer een volledige aflevering van klimaatnieuws.

U.S. Department of Energy Atmospheric Radiation Measurement [ARM] user facility.

5-4 Natuurlijk experiment in de Amazone. Een groot deel van de Amazone regio bestaat uit relatief intact regenwoud. Maar middenin dat woud ligt de miljoenenstad Manaus. Tien jaar geleden begon het GoAmazon project, waarbij de invloed van de luchtvervuiling die de stad produceert nauwkeurig in kaart is gebracht. Na tien jaar maken onderzoekers de balans op in dit overzichtsartikel. Er is onder meer naar het ontstaan van aerosolen gekeken, waarbij bleek dat kleine organische moleculen uit de stad kunnen reageren met biologische moleculen uit het regenwoud. Dit leverde nieuwe inzichten op over de groei van aerosolen. Ook bleek dat stikstofoxiden uit Manaus het aantal aerosolen deed toenemen met 400 procent. Op deze manier is de stad een prachtig ‘natuurlijk experiment’ waarvan wetenschappers kunnen leren welke factoren meespelen bij luchtverontreiniging door menselijke activiteit.

Stierhaai | Door Albert Kok CC BY-SA 3.0,

15-4 Ook koud water kan gevaarlijk zijn voor zeeleven. Klimaatverandering zorgt voor warmere oceanen, wat allerlei negatieve gevolgen kan hebben. Maar de verandering in het klimaat zorgt ook voor een verandering in zeestromingen, waardoor bijvoorbeeld koud water uit de diepte omhoog kan komen. Dit soort koude waterbellen zijn gevaarlijk voor het zeeleven, blijkt uit een studie in Nature Climate Change. Zij analyseerden 260 zee organismen die in 2021 stierven voor de kust van Zuid Afrika door zo’n bel koud water, en combineerden dit met metingen van zeewater over een lange periode. Zij merken onder meer op dat het koude water het migratiepatroon van stierhaaien kan veranderen. Deze dieren lijken gevoelig te zijn voor relatief kleine veranderingen in de watertemperatuur, waardoor snelle veranderingen door opwellend koud water gevaarlijk kunnen zijn voor hen.

16-4 Beschermde corridor goed voor Florida. De Florida Wildlife Corridor is een serie van verbonden natuurgebieden van in totaal ruim 7 miljoen hectare, die loopt van Alabama naar de Everglades. Vier 4 miljoen hectare van dit gebied is beschermd. Door de bevolkingsgroei in Florida staat de corridor onder druk, maar een nieuw rapport (The Florida Wildlife Corridor and Climate Change: Managing Florida’s Natural and Human Landscapes for Prosperity and Resilience) laat zien dat juist door dit uitgestrekte natuurgebied te beschermen er allerlei positieve gevolgen ontstaan voor de hele staat. Het gaat om economie en banen, maar ook ecologische opbrengsten en de bescherming van voor Florida belangrijke soorten. Verder beschermt het natuurgebied inwoners tegen overstromingen en natuurbranden. Ongeveer 90 procent van de inwoners woont bovendien binnen ruim 30 kilometer van de corridor, dus bijna iedereen kan er van profiteren. Zie ook dit nieuwsbericht over het rapport.

Sinds 1995 ben ik actief in wetenschapsjournalistiek en -communicatie. Daarnaast geef ik workshops over het schrijven van wetenschappelijke subsidieaanvragen, redigeer ik zulke aanvragen en schrijf ik teksten over complexe technische/wetenschappelijke materie. Kijk voor meer informatie elders op deze site, of neem direct contact op via rene@scidutch.nl!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.