Klimaatnieuws 24 november – de Goed Nieuws editie!

(Opmerking vooraf: dit overzicht is opgesteld voor de verkiezingsuitslag van woensdagavond – dat de grootste partij in het parlement maatregelen tegen klimaatverandering als een ‘hobby’ wegzet, is natuurlijk zeer slecht nieuws. Maar daarmee is een ‘Goed Nieuws editie des te meer welkom, vermoed ik.) Er is veel slecht nieuws rond klimaat. Maar deze week bleek er in mijn lijstje verrassend veel goed nieuws te staan, met oplossingen die de effecten van klimaatverandering kunnen verminderen. Al is er natuurlijk ook minder goed nieuws.

Goed nieuws

18-11 Planten nemen meer koolstof op dan gedacht Planten nemen kooldioxide op uit de atmosfeer. Omdat ze in warmer weer doorgaans sneller groeien nemen ze steeds meer kooldioxide op, al is die toename eindig. Maar nieuw onderzoek dat is verschenen in Science Advances laat zien dat ze meer broeikasgas kunnen opnemen dan tot nu toe werd aangenomen. De nieuwe berekeningen zullen het probleem van klimaatverandering niet wegnemen, maar de remmende werking van planten en bomen is groter dan werd aangenomen.

19-11 Reflecterend keramiek en glas voor koelere gebouwen Onderzoekers uit Hong Kong en de VS hebben in twee verschillende publicaties materialen beschreven die zonlicht sterk reflecteren: keramiek en glas. Dit soort materialen kan er voor zorgen dat gebouwen minder opwarmen, waardoor er minder airconditioning nodig is. De twee artikelen verschenen eerder in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Een nieuwsbericht is hier te lezen.

20-11 Nieuw type warmtepomp kan efficiënter koelen en verwarmen Koelkasten hebben doorgaans milieuonvriendelijke gassen nodig om hun werk te doen. Een nieuw systeem om te koelen (of te verwarmen) is ontwikkeld door het Luxembourg Institute of Science and Technology, in de vorm van elektro-calorisch materiaal. In dit materiaal zijn atomen gepolariseerd, ze hebben een + en – kant. Onder invloed van een elektrisch veld ordenen deze atomen zich. Die ordening verlaagt de entropie van het systeem, maar de tweede wet van de thermodynamica stelt dat de totale entropie in een systeem niet kan veranderen. En dat klopt, de atomen gaan harder trillen, oftewel de temperatuur stijgt. Die warmte wordt in het nieuwe systeem afgevoerd via koelwater, en als dan vervolgens het elektrisch veld wordt uitgezet stopt het trillen en daalt de temperatuur tot onder die van de omgeving. Het systeem, dat kan koelen en verwarmen, werkt efficiënter dan de huidige koelkasten en warmtepompen maar is nog niet klaar voor commerciële toepassingen. Zie dit nieuwsbericht in Nature voor meer details.

Tussen goed en minder goed

Het Europees Parlement

17-11 Economische groei niet langer heilig in Europees Parlement De afgelopen jaren zette Europa vooral in op ‘groene economische groei’. Maar onderzoeker van de universiteit van Barcelona ontdekten dat er een verschuiving aan de gang is. Zij analyseerden de standpunten in het parlement, en zagen dat vergroening zonder economische groei aan belangstelling wint. Hierbij ligt de nadruk niet op groei van de Europese economieën, maar op een afschaling van economische activiteit, om zo onder meer de vervuiling terug te brengen. Dit vraagt een nieuwe manier van denken, die vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum niet populair is. Linkse en groene groepen in het parlement voelen meer economische krimp of ‘ecosocialisme’. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Sustainability. Meer informatie in dit persbericht.

Minder goed nieuws

19-11 Zuidelijk halfrond staat hete zomer te wachten De afgelopen zomer sneuvelden er overal op het noordelijk halfrond warmterecords. Nu hier de winter nadert, begint het zuidelijk halfrond op te warmen. Ook hier is de invloed van een sterke El Niño in combinatie met klimaatopwarming de oorzaak. Een piek in de cyclus van zonne-activiteit speelt eveneens mee. Hoewel het zuidelijke halfrond een andere geografie kent dan het noordelijke, verwachten wetenschappers dat ook daar warmterecords zullen sneuvelen, staat te lezen in dit nieuwsbericht van Nature.

Rijstboer in Yen Bai, Vietnam.
Dannie Dinh/International Research Institute for Climate and Society

20-11 Opwarming treft naast gewas ook de boeren Niet alleen gewassen hebben last van hogere temperaturen, maar ook de boeren die de gewassen verbouwen. Onderzoek van de Columbia Climate School (VS), gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Communications, laat zien dat vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid landarbeiders het zwaar hebben. De combinatie van hitte en vochtige lucht is gevaarlijk, en kan zelfs dodelijk zijn. Een inventarisatie laat zien dat in grote delen van de wereld landarbeiders al zeker drie maanden per jaar aan hete, vochtige lucht blootstaan. Dat is bijvoorbeeld zo in de Amazone regio, rond de Rode Zee en in zuidoost Azië, en  delen van Afrika en Australië. Maar ook in de VS is dit een probleem, en er zijn al plekken waar zwaar werk is verplaatst naar de – koelere – nacht, aldus dit persbericht.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.