Leven creëren uit levenloze biomoleculen met AI en lab-evolutie

Even wat achtergrondinformatie bij de grote onderzoekssubsidie ‘EVOLF’ (€40 miljoen over tien jaar) die is toegekend voor het creëren van leven uit levenloze biomoleculen met behulp van AI en lab-evolutie.

Allereerst felicitaties voor Cees Dekker, die het mooie nieuws vandaag mocht bekendmaken. In de nieuwsberichten rond zo’n aankondiging lijkt het soms alsof er iets heel nieuws gaat gebeuren. Het is natuurlijk een nieuwe programma met een nieuwe insteek, maar het bouwt ook voort op een fundament van eerdere programma’s. Zo loopt sinds 2017 het programma BaSyc (Building a Synthetic Cell) waar veel van de EVOLF partners ook in zitten. En eveneens in 2017 is het Origins Center Netherlands opgericht, met dit symposium in Groningen. Zie ook deze serie verhalen die ik er over schreef voor de Faculty of Science and Engineering van de RUG.

En aan diezelfde faculteit werkt hoogleraar systeemchemie Sijbren Otto al jaren aan een systeem op de grens van niet-levende chemie en leven. Ik heb daar flink wat artikelen over geschreven, en mijn collega Leoni von Ristok (fotograaf en beeldredacteur van de FSE Science Newsroom) heeft daar deze mooie storymap van gemaakt, samen met FSE Science Newsroom science writer Charlotte Vlek.

Kortom, dit is een prachtig, dynamisch onderzoeksterrein dat zich richt op een van de grote vragen: waar komt leven vandaan? Ik ben benieuwd wat we daarover de komende tien jaar via EVOLF zullen leren!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.