Corona-vaccinatie tijdens zwangerschap is veilig

Coronavaccinatie tijdens de zwangerschap levert geen risico op voor het ongeboren kind. Ze bleken zelfs een kleinere kans op overlijden te hebben dan baby’s van ongevaccineerde moeders. Die conclusie trekken Zweedse en Noorse artsen na het bestuderen van de gegevens van bijna 200.000 baby’s die tijdens de pandemie zijn geboren.

In het onderzoek zijn gegevens gebruikt van alle kinderen die tussen juni 2021 tot en met januari 2023 geboren zijn. Bij iets minder dan de helft van de kinderen was de moeder tijdens de zwangerschap gevaccineerd tegen covid-19, met vaccins van Pfizer (ca 80 procent) of Moderna. De kans op overlijden was in de gevaccineerde groep half zo groot als in de ongevaccineerde groep.

De onderzoekers kunnen niet verklaren waar dit positieve effect vandaan komt. Het vaccin bereikt het kind niet, dus een rechtstreeks effect is uitgesloten. Wel bleken de kinderen van gevaccineerde moeders een iets lagere kans te hebben op een hersenbloeding of herseninfarct te hebben, maar ook dat kan het verschil in sterfte niet verklaren.

Het onderzoek laat volgens de artsen zien dat de corona-vaccins veilig zijn, wat ook nu nog belangrijk kan zijn omdat het virus nog steeds rondgaat. De studie is op 6 februari gepubliceerd in het medische tijdschrift JAMA.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.