Opinie: Geef jongvolwassenen voorrang bij corona-vaccinatie

Dit korte opiniestuk schreef ik onlangs voor het Nederlands Dagblad. Het is bedoeld voor een de rubriek ‘Ik ben voor’, waarin drie argumenten worden benoemd.

Ik ben er voor om jongvolwassenen sneller te vaccineren tegen corona

1) De jongste groepen volwassenen zijn nu als laatste aan de beurt in de vaccinatiestrategie, omdat hun kans op ernstige ziekte bij besmetting klein is. Maar deze groep heeft juist ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Twintigers ontdekken wie ze zijn in de wereld door met anderen om te gaan. Die ervaring is kostbaar voor het hele verdere leven. En denk aan relatievorming – hoe kan je daten wanneer je thuis moet blijven? Of een beginnende relatie opbouwen? Al die ontwikkelingen zijn cruciaal. Vaccinatie geeft ze de benodigde ruimte.

2) Als het even tegenzit met de levering van vaccins zijn de jongeren pas na de start van het nieuwe onderwijsjaar aan de beurt. Voor hoger onderwijs en ander vervolgonderwijs zou het dit betekenen dat er veel extra maatregelen nodig zijn, zoals preventief testen. Laat ze het nieuwe jaar gevaccineerd beginnen, zodat ze gewoon weer samen les kunnen krijgen.

3) Natuurlijk is het risico op ernstige ziekte voor de groepen van 30+, 40+ en 50+ iets groter. Maar die hebben zich doorgaans al een plekje in de wereld verworven, het is daarom minder moeilijk zich aan de beperkingen te houden. En als het toch meezit, hebben ook al deze groepen voor de zomer ten minste één vaccinatie ontvangen.

René Fransen is vader van vijf kinderen tussen de 18 en 28 jaar

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.