Ophef over vaccinaties

      Geen reacties op Ophef over vaccinaties

Het RIVM stelt extra geld beschikbaar om artsen meer tijd te geven in gesprek te gaan met ouders die twijfelen aan het vaccineren van hun kinderen. Reden voor Pauw om een consultatiebureau arts uit te nodigen en drie ouders die hun kinderen niet (volledig) hebben laten vaccineren. De discussie was warrige, de feiten kwamen nauwelijks naar boven. Over de uitzending van Pauw is een heleboel geschreven en geblogd en de presentator heeft zich later zelfs verontschuldigd voor het gebrek aan balans.

pauw

Gisteren bijvoorbeeld spraken we over vaccineren met drie ouders die hun kinderen niet hebben ingeënt en daar tegenover zat een kinderarts, werkzaam bij een consultatiebureau. Voor wie het misschien gezien heeft: het onderwerp raakte behoorlijk uit balans.”

Een van de ouders was Door Frankema, auteur van het boek ‘Vaccinvrij’. Dit boek heb ik een tijd geleden gerecenseerd. Zo’n recensie geeft je de mogelijkheid de feiten te controleren en dat leverde een heleboel onwaarheden en onvolledige informatie op. Een voorbeeld, iets dat zij ook in de uitzending vertelde (minuut 41): een kind van haar zou een tetanusinfectie zonder behandeling prima hebben doorstaan. Dit is niet waar.

Wat zij in haar boek beschrijft is dat dit kind een wond opliep in een omgeving met paarden (zeg ik nu uit mijn hoofd, ik heb het boek niet bij de hand), en dat zij het advies kreeg haar kind preventief te laten vaccineren tegen tetanus omdat het risico daarop hoog was. Zij besloot niet te laten vaccineren en het kind werd niet ziek. Dat is mooi, maar het betekent dat het kind simpelweg niet besmet is geweest met tetanus.

Dat soort dingen dus. Plus de fabel dat ‘Amish hun kinderen niet vaccineren en er onder hen geen autisme voorkomt’. Wie even zoekt op internet ziet dat de  Amish hun kinderen wel vaccineren (al zijn de cijfers lager dan gemiddeld) en dat er onder hen ook autisme voorkomt. En is mazelen een onschuldige ziekte? Deze moeder merkte dat dit niet zo is. Plus: bij de laatste mazelenepidemie in Nederland was er – ondanks de medische zorg – 1 sterfgeval bij 2600 ziektegevallen waarvan er 182 in het ziekenhuis terechtkwamen. Denk je eens in dat er niemand gevaccineerd is en er dus in een jaar dik honderdduizend mazelengevallen zijn. Vaccins verlagen de sterfte, concludeerde promovendus Maarten van Wijhe eerder dit jaar.

Wat bij Pauw ontbrak was een goede bureauredactie die vooraf cijfers had verzameld en het boek van Door Frankema had gelezen. Plus een deskundige met enige media-ervaring en ervaring met de vaccinatiediscussie. Nu bleven onzinnige uitspraken onweersproken. De arts deed haar best maar sprak zo genuanceerd dat haar boodschap verdronk in de stortvloed aan onzin van de anti-vaxers.

Mijn recensie van het boek ‘Vaccinvrij’ is te lezen op mijn andere blog.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.