Ondergronds meer op Mars blijkt ‘spekkoek’

Onder deze ijskap op de zuidpool van Mars zou een ondergronds meer met vloeibaar water liggen. | Foto ESA

In de zomer van 2018 meldden onderzoekers dat ze met de radar van de Mars Express satelliet, die in een baan om deze planeet draait, een groot ondergronds meer hadden gevonden met vloeibaar water. In de zoektocht naar (sporen van) leven op de Rode planeet zorgt de vondst van water altijd voor opwinding. Ik schreef eerder al over zulke vondsten voor het Nederlands Dagblad, begin 2018 en in 2020 (€).

Nu blijkt dat de radarbeelden ook op een andere manier zijn te verklaren: afwisselende laagjes stof in ijs levert een vergelijkbaar helder beeld op. Er is dus geen meer, maar een verzameling laagjes, een beetje als in een spekkoek. Dit is ook eenvoudiger te verklaren dan een ondergronds meer met vloeibaar water, waarvoor speciale condities nodig zijn, zoals een hoge concentratie perchloorzouten. Het nieuwe onderzoek is op 7 juni gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Credit NASA

Voor wie, net als ik, genoten heeft van de aflevering ‘The Waters of Mars’ in de BBC serie dr Who (seizoen 4) is het een kleine domper. Maar het is goed te benadrukken dat onderzoek van het Mars-oppervlak wel degelijk bewijs heeft laten zien dat er ooit stromend water op de Rode Planeet aanwezig was, zoals deze kiezelbedding (rechts).

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.