Minder nauwkeurige informatie over Arctisch klimaat zonder Russische data

De Russische invasie van Oekraïne heeft een einde gemaakt aan de meeste wetenschappelijke samenwerking met landen uit het Westen. Dat heeft allerlei gevolgen. Afgelopen maandag stond in Nature Climate Change een analyse die laat zien dat zonder de gegevens uit Rusland de cijfers over klimaatverandering in de Noordpool-regio minder nauwkeurig is.

INTERACT meetstations

Deze regio warmt twee tot vier keer snelle op dan het gemiddelde van de planeet. Gegevens over het Noordpoolgebied zijn daarom belangrijk om te kunnen begrijpen hoe de klimaatopwarming zich zal ontwikkelen. Wetenschappers gebruikten modeldata uit het internationale netwerk van Arctische meetstations INTERACT, om te zien hoe nauwkeurig de metingen zijn met en zonder de Russische stations.

De conclusie is dat zelfs met de Russische gegevens de data niet exact weergeven wat er in de Noordpool regio gebeurt. Zonder die gegevens is de afwijking nog groter, bijvoorbeeld omdat alle informatie over de Siberische steppenbossen ontbreekt. Hierdoor zijn voorspellingen over hoe klimaatverandering zich in de rest van deze eeuw zal ontwikkelen minder nauwkeurig.

Het artikel is hier gepubliceerd: https://www.nature.com/articles/s41558-023-01903-1  

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.