Journalistiek

ndhiggs

Mijn artikel op de voorpagina van het Nederlands Dagblad, de dag nadat de ontdekking van het Higgs deeltje bekend is gemaakt.

Journalistiek is de basis van Scientific Dutchman. Ik schrijf bijna dagelijks kort wetenschapsnieuws in het Nederlands Dagblad. Daarnaast lever ik verhalen over complexe thema’s of ‘brekend’ groot wetenschapsnieuws, en recenseer ik populair wetenschappelijke boeken. Hiervoor volg ik het wetenschapsnieuws op de voet.

Minder frequent draag ik bij aan bijvoorbeeld De Nieuwe Koers, BioNieuws of De Ingenieur. Op de website Geloof en Wetenschap zorg ik voor nieuwsberichten.

Hoewel ik ben opgeleid als bioloog schrijf ik over de wetenschap in de breedst mogelijke zin – al ligt het accent op de bètawetenschappen. Doel is altijd het uitleggen van complexe onderwerpen in heldere taal. Ik ben enthousiast over wetenschap, maar weet ook dat er veel kaf tussen het koren zit. Kritische selectie van onderwerpen is dan ook belangrijk!

Op het grensvlak van journalistiek en communicatie schrijf ik incidenteel ook voor brochures van onderzoeksprojecten, of websites van onderzoeksinstellingen zoals dit journalistieke verslag voor de KNAW.

Van snelle acties met korte deadlines schrik ik niet. Nieuws is ten slotte geen nieuws meer als het oud is! Door een stevige achtergrondkennis over een flink aantal onderzoeksthema’s is een snelle inzet vaak wel mogelijk.