Meer over embryo’s – in ND en boekhoofdstuk

Het is inmiddels in principe mogelijk om veranderingen aan te brengen in de genen van menselijke embryo’s. Op die manier kunnen mutaties die tot ernstige ziekten leiden kunnen worden verwijderd. Alleen is deze technologie nog lang niet nauwkeurig genoeg, en daarom niet veilig voor toepassing bij mensen.

We denken wetenschappers, ethici en beleidsmakers al een tijdje na over de regels die nodig zijn om gentechnologie bij embryo’s mogelijk te maken. Een nieuw rapport hierover, een soort routekaart voor de invoering van ‘heritable human genome editing’ (HHGE) is begin deze maand verschenen. Naar aanleiding hiervan schreef ik een artikel in het ND van 19 september.

Embryo
In het stuk komen twee leden van de Vereniging voor Klinische Embryologie aan het woord. Klinisch embryologen zijn verantwoordelijk voor de embryo’s bij een IVF-behandeling, van het moment van bevruchting tot de plaatsing in de baarmoeder. Beide stellen dat het nog te vroeg is om gentech in te zetten om schadelijke mutaties weg te werken.

Ook bijzonder onderzoekshoogleraar aan de Lindeboomleerstoel aan de TU Kampen Henk Jochemsen komt in het stuk aan het woord. Hij is principieel tegen het gebruik van menselijke embryo’s voor onderzoek, terwijl voor een veilige toepassing van HHGE veel van dat onderzoek nodig is. De voors en tegens van HHGE wordt op dit moment in Nederland besproken via een publieksdiscussie, de #DNAdialoog die het Rathenau Instituut heeft opgezet.

Geslachtscellen
Los hiervan verschijnt er binnenkort nog een publicatie van mij over dit onderwerp, een hoofdstuk in het boek Geboren, niet gemaakt, een publicatie in de Lindeboomreeks. Voor zover nu bekend vindt op maandag 9 november de presentatie plaats, in Amersfoort. Mijn hoofdstuk gaat in op recente ontwikkelingen in de voortplantingsgeneeskunde, vooral rond onderzoek met embryo’s en stamcellen.

Het hoofdstuk kijkt met name vooruit naar mogelijkheden die eraan lijken te komen, zoals HHGE maar ook het kweken van geslachtscellen vanuit gewone lichaamscellen. Verder komen embryo-achtige entiteiten aan bod die kunnen groeien uit stamcellen. Wat zijn het, wat is hun morele status? Daar zal ik geen afgerond antwoord op geven, maar het is een fascinerend en lastig onderwerp.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.