Embryo’s en evolutie

      Geen reacties op Embryo’s en evolutie

De relatie tussen geloof en wetenschap is een van mijn ‘specialismen’ als wetenschapsjournalist. Ik houd mij ook actief bezig met discussies op dit terrein, met name binnen christelijke kringen. Mijn insteek is om de wetenschap in begrijpelijke termen te presenteren (zoals in mijn boek ‘Gevormd uit Sterrenstof’, over evolutie) en de ethische vragen zo concreet mogelijk te formuleren (zoals in deze lezing voor het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie).

De komende maanden staat er weer het een en ander op het programma. Op 4 oktober wordt het boek ‘En God zag dat het goed was’ gepresenteerd, aan de VU. Meer informatie over de presentatie bij Uitgeverij Brevier. Samen met William de Boer (TU Kampen) en Rik Peels (VU) heb ik de samenstelling en redactie van dit boek gedaan.

In deze bundel geven 25 deskundigen (theologen, filosofen, historici) antwoord op 25 vragen die zijn geformuleerd naar aanleiding van het boek ‘En de aarde bracht voort’ (2017) van Gijsbert van den Brink. Die onderzocht daarin de vraag wat de gevolgen van de evolutietheorie zijn voor fundamentele leerstellingen van het christendom. De 25 vragen in de nieuwe bundel diepen dat onderzoek verder uit.

Na de presentatie volgt op 29 november een studiedag over de bundel, in Nijkerk. Deze is georganiseerd door AKZ+ / Weetwatjegelooft.nl Op die dag zal een flink aantal van de auteurs een bijdrage leveren, in lezingen en tweegesprekken. Zelf houd ik daar een korte inleiding.

Iets daarvoor, op 20 november, geef ik een lezing op de studiedag ‘En de mens zag dat het perfect was?’, ook georganiseerd door AKZ+ / Weetwatjegelooft.nl Ik ga daar in op de technische ontwikkelingen rond genetica en voortplanting, zoals het genetisch aanpassen van menselijke embryo’s, maar ook ander onderzoek waarin menselijke embryo’s een rol spelen. Ook vanuit stamcelonderzoek komen interessante vragen op, bijvoorbeeld of het mogelijk is om uit stamcellen een levensvatbaar embryo te doen ontstaan. Dat zou vragen oproepen over het moment waarop menselijk leven ontstaat.

Over ditzelfde thema schrijf ik momenteel een hoofdstuk voor een boek dat in 2020 zal verschijnen bij het Lindeboom Instituut. Het overkoepelende thema van dit boek is de zorg voor beginnend leven.

Over beide thema’s kan ik lezingen geven, geschikt voor een algemeen publiek. Neem daarvoor contact op via email.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.