Aanpassen van genen bij menselijke embryo’s

Het staat nog niet vast dat de Chinese onderzoeker Jiankui He inderdaad een gen heeft uitgeschakeld in het DNA van twee baby’s. In het Nederlands Dagblad van vandaag stond mijn bericht hierover, ‘Chinese onderzoeker claimt eerste ‘designerbaby’s’. Eerder heb ik in het ND, De Nieuwe Koers en voor Groen (publicatie van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie) stukken over gentechnologie via crispr/cas geschreven, met speciale aandacht voor toepassingen bij mensen.

In oktober gaf ik een ‘college’ voor het WI van de ChristenUnie, dat inmiddels op YouTube staat:

Het gebruik van moderne gentechnologie om menselijke embryo’s aan te passen biedt allerlei mogelijkheden, maar roept ook vragen op. En die vragen moeten eerst beantwoord worden. Zowel de betrokken onderzoekers als de Nederlandse overheid hebben opgeroepen tot een maatschappelijk debat over deze materie.

Maar hoe krijg je vat op deze materie? De afgelopen periode heb ik een flink aantal lezingen gehouden, voor onder meer ProLife zorgverzekering, Studiekring Noord-West Veluwe, de VBOK en de ChristenUnie. Insteek van deze lezingen is informeren en het bespreken van zowel de mogelijkheden als de ethische vragen. Naast genetische technieken als crispr/cas kwamen ook nieuwe ontwikkeligen op het gebied van stamcelonderzoek aan bod. Want met behulp van stamcellen is het mogelijk embryo-achtige structuren te maken. Is dat menselijke leven?

Wilt u ook in gesprek over genen en stamcellen, neem dan contact op om te zien of mijn lezingen aansluiten bij uw wensen.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.