Lezing embryo-onderzoek voor ChristenUnie

Vrijdag 12 oktober geef ik een lezing over embryo-onderzoek voor het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Kamerlid Carla Dik zal erbij zijn, en na de lezing is er tijd voor discussie met de zaal.

De lezing (aangekondigd als een college!) zal ingaan op nieuwe ontwikkelingen, zoals de mogelijkheid om het DNA van een pril embryo aan te passen met behulp van gene editing (Crispr/cas). Dat roept allerlei vragen op, met name voor toepassingen bij de mens. Is het zinvol? Zijn er alternatieven? Het is niet de bedoeling om deze vragen reflexmatig af te doen!

Verder zijn er allerlei ontwikkelingen rond stamcellen die ook hun invloed hebben op wat een embryo nu precies is. Diverse onderzoeken suggereren dat uit geïnduceerde stamcellen, gemaakt van gewone huidcellen, ook embryo-achtige structuren kunnen groeien. Wat zijn dat dan? Als het echte embryo’s zijn, wat zegt dat over de status van deze stamcellen – die dan potentieel menselijk leven zouden zijn.

Er liggen hier bijzondere vragen, die een stevige doordenking vragen. Vrijdag presenteer ik dan ook geen antwoorden, maar vooral vragen. En hoop ik een proces op gang te brengen dat tot een doordachte reactie leidt.

De lezing vindt plaats in Domus Medica, Utrecht, en begint om 14:00. Aanmelden via het WI van de ChristenUnie.

NB: mijn belangstelling voor dit thema is mede ontstaan doordat ik werd gevraagd dit persbericht te schrijven voor het UMCG, over stamcellen die embryo-achtige structuren vormen.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.